Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Científica adverteix sobre la mini edat de gel quan el sol hiberni durant el mínim solar.

International Bussiness Times. Logotip.International Bussiness Times. Dimecres, 12 de febrer del 2020.

Per Inigo Monzon.
2-3-2020, 8h43'.


«What Is Polar Vortex?» («Què és un vòrtex polar?»). Edició: Newsweek. Data de publicació: Dimecres, 30 de gener del 2019. Durada: 2 minuts i 5 segons. Idioma: anglès.

https://youtu.be/OyTWpLBPLcU

Ciències.

Científica adverteix sobre la mini edat de gel quan el sol hiberni durant el mínim solar.

Punts clau:

  • El mínim solar és part del cicle solar del Sol.
  • El Gran Mínim Solar podria durar tres dècades.
  • La Terra podria experimentar una mini edat de gel durant la hibernació del Sol.

Una experta va advertir que la Terra podria experimentar una mini edat de gel quan el Sol hiberni a causa del seu cicle solar mínim. Segons l'experta, la hibernació del sol i el clima extremadament fred podrien durar més de tres dècades.

El mínim solar és un període en el cicle solar del Sol que esdevé cada 11 anys. Durant el mínim solar, les taques solars en la superfície del Sol disminueixen, la qual cosa condueix a una emissió més feble de la massa de l'estrella. D'altra banda, durant un màxim solar, el Sol emet més energia a mesura que augmenten les seves taques solars.

Segons Valentina Zharkhova, professora del departament de matemàtiques, física i enginyeria elèctrica de la Universitat de Northumbria, el Sol està a punt d'entrar en un Gran Mínim Solar enguany, que és com una versió estesa del mínim solar. En lloc de durar només un parell d'anys, el Gran Mínim Solar podria estendre's durant 33 anys.

Quan això succeeixi, la professora va dir que la Terra podria experimentar una caiguda global de la temperatura d'un grau centígrad, que ja és suficient per a causar condicions climàtiques severes.

«El Sol s'acosta a un període d'hibernació», va dir segons Express. «Es formaran menys taques solars en la superfície solar i, per tant, s'emetrà menys energia i radiació cap els planetes i la Terra».

«La reducció de la temperatura donarà com a resultat climes freds en la Terra, estius humits i freds, hiverns freds i humits», va afegir. «Possiblement tindrem grans gelades com està succeint ara al Canadà, on s’assoleixen [temperatures] de 50 °C sota zero».

Segons les dades recopilades per la NASA, la darrera vegada que va succeir un Gran Mínim Solar va ser el 1650, que va durar fins al 1710. Durant aquest període, el Sol va entrar en una fase coneguda com a mínim de Maunder, que es va caracteritzar per una disminució en la lluentor de l'estrella.

A causa de la disminució de l'activitat del Sol, diverses regions de la Terra, com Amèrica del Nord i Europa, es van congelar profundament, la qual cosa va provocar que les característiques gelades, com les glaceres, creixessin i s'expandissin. El clima extremadament fred també va provocar la congelació d'alguns rius, llacs i altres grans masses d'aigua.

A més dels problemes de salut causats per les baixes temperatures, parts de la Terra també van experimentar escassetat d'aliments a causa del clima.

«Només podem esperar que la mini edat de gel no sigui tan severa com ho va ser durant el Mínim de Maunder», va afirmar Zharkova.

Neu gruixuda vista en una vorera a Detroit, Michigan, després del rècord de congelació del 6 de gener de 2014. Un patró de clima de «vòrtex polar» està duent un clima més fred que també ha afectat la producció d'automòbils. Foto: Foto per Joshua Lott/Getty Images.
Neu gruixuda vista en una vorera a Detroit, Michigan, després del rècord de congelació del 6 de gener de 2014. Un patró de clima de «vòrtex polar» està duent un clima més fred que també ha afectat la producció d'automòbils. Foto: Foto per Joshua Lott / Getty Images.

Enllaç de la notícia original en anglès:

https://www.ibtimes.com/scientist-warns-mini-ice-age-sun-hibernates-during-solar-minimum-2915068


Enllaços relacionats:

Prediuen una nova Edat de Gel per a l'any 2030. ABC. Dissabte, 18 de juliol de 2015. José Manuel Nieves.

Conferència a càrrec de Francesc Colet, de «Torneu-nos el cel blau!». Plural 21, 28-11-2019.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte